Referències històriques

Monument històrico-artístic.
Gòtic. Segles XIV-XV.
Les obres per a construir aquesta església començaren l’any 1351, impulsades per la comtessa Cecília de Comenge, vídua del comte Jaume I, sobre l’emplaçament de l’antiga església de Sant Miquel.
L’església fou consagrada el 24 de febrer de 1558 i el 1575 va passar a ser la parròquia de Balaguer. El llarg temps de construcció explica la seva manca de continuïtat en la puresa de l’estil gòtic inicial. Malgrat això, les seves grans dimensions li atorguen un evident caràcter monumental.
Les mides aproximades de l’interior del temple són d’uns 62 metres de llargada, 25 metres d’amplada i uns 25 d’alçada. L’església és d’una sola nau (una de les més grans de Catalunya), dividida en tres trams iguals i un absis de set panys. Està coberta amb voltes ogivals estrellades que recolzen a través dels arcs torals sobre columnes adossades als tres trams. Deu finestrals donen llum a la nau: cinc estan situats a l’absis i cinc, més grans, són als costats (dos a cada banda) i a la part frontal del temple.Hi ha també uns vitralls excel.lents que foren inaugurats recentment.

El temple posseeix un gran nombre de capelles, dedicades a sants protectors. La majoria tenen un rosetó amb figures de sants o heràldiques d’armes. Són emplaçades en l’espai que conformen els contraforts de l’església cobertes totes elles amb voltes de creueria. Actualment es troben decorades amb reproduccions, còpies i originals de pintura catalana (exposició permanent “Art a Santa Maria”).

Les Campanes de Santa Maria