Convent de St. Domènec.
MONUMENT HISTÒRICO-ARTÍSTIC.
CLAUSTRE I ESGLÉSIA GÒTICA. SEGLES XIV-XV

Situació

Es troba situat al costat del pont de Sant Miquel sobre el riu Segre, a l’inici del carrer Urgell. A la placeta de davant de l’església s’hi troba una bonica creu de terme. El claustre acostumaba a estar obert tot el dia, peró ara resta tancat per problemes estructurals. L’església només es troba oberta en les hores de culte. Per a visites col·lectives cal adreçar-se al mateix convent o a l’Oficina de Turisme a l’Ajuntament, Plaça Mercadal, 1 o a través del telèfon (973) 44-66-06.

Referències històriques

El Convent de Sant Domènec, declarat monument històrico-artístic l’any 1.966, va ésser començat l’any 1.323 quan el comte-rei Jaume II pogué obtenir la llicència del papa Joan XXII.
Després de la guerra del 1.413 el convent quedà fet un munt de runes. Amb l’auxili dels monarques foren restaurats el convent i l’església. Guerres successives i, en major escala, les de Successió, de la Independència amb els francesos i la dels Set anys, causaren grans desperfectes.

El segle XIX fou un període en la qual el monestir anà d’unes mans a unes altres fins que els franciscans l’ocuparen definitivament. Així fou casa de beneficència (1.849), casa de missions sota els jesuïtes (1.853), hospital (1.868) després de l’expulsió dels jesuïtes, caserna militar (1.872) i monestir franciscà des del 12 d’octubre de 1.881.

En l’actualitat trobem, en antigues propietats del convent, instal·lacions i serveis com una residència geriàtrica, una llar de jubilats, un parvulari i un edifici de caire cultural (a l’antic centre d’assistència primària).

Referències artístiques

Dins el conjunt del convent destaquem l’església d’estil gòtic català. S’hi veuen detalls del segle XV i XVI, sobretot en els finestrals flamígers, en les nervadures i en el ben travat rosetó o clau, que tanca les arestes o dovelles de l’absis.
També podem observar l’obert i bon tall de les tres finestres ogivals que donen claror al temple, obertes en les tres llunetes del mig, i el perfil delicat dels calats i les filigranes de la columna central que els sosté. La seva planta és d’una nau amb capelles laterals i l’absis de set cares, les tres del centre amb allargats finestrals.

De resultes de la Guerra de Successió van desaparèixer dues capelles i l’antiga façana gòtica, reemplaçada per una senzilla paret arrebossada, amb un portal del renaixement acabat en un frontó triangular amb un nínxol al mig.

L’actual claustre recolza en arcs i columnes ogivals, damunt d’una base de pedra picada d’un metre d’alçària. Les columnes simples, molt allargades, sostenen arcs apuntats amb un calat trilobulat. Aquest claustre, format per quatre galeries, pot ésser qualificat de quadrat (30 x 31 metres), amb una amplada de galeries aproximada de més de 3 metres i mig. Fou construït en el segle XV i és bastant semblant al de Sant Francesc de Mallorca.

La creu de terme, d’estil gòtic, es troba a la placeta que hi ha davant de l’església. És poligonal, feta amb pedra amb graons de planta hexagonal sobre els quals s’alça el fust o arbre coronat per un nus o llantera que sustenta una creu de pedra tallada. La creu està molt esculpida, amb una sèrie de figures humanes relacionades amb la vida de Jesús i és coronada per la imatge de Jesús a la creu.