La Santa Missa del diumenge de Rams al Santuari-Basílica del Sant Crist de Balaguer, el 2 d´abril de 2023, va ser celebrada per capellà custodi del Sant Crist Mn. Joan Pujol.

Recordem que la celebració de Diumenge de Rams és una festivitat litúrgica que marca l’inici del cicle de festes de Setmana Santa. En el cristianisme, el dia de Rams recorda l’entrada de Jesucrist a Jerusalem amb els seus deixebles.

La tradició manava que després de la seva benedicció, el rams i, les branques de llorer o olivera, es penjaven al balcó de casa i es deixava tot l’any com a símbol de protecció de la llar, fins que arriba el Carnestoltes de l’any següent.

Arribat el dia de la cendra, cal cremar les palmes i utilitzar la cendra beneïda per imposar-la al front dels assistents a la cerimònia religiosa del Dimecres de Cendra. També és tradició que els Rams beneïts es cremin i s’escampi la seva cendra pels camps per, així, fecundar millor la terra perquè sigui més fèrtil.

vídeo cedit per Josep Cases Llovet