El dia 17 de gener s’ha celebrat a Balaguer la festivitat de Sant Antoni Abat, d’aquest 2023. El temps s´ha mantingut estable durant el matí i s’ha pogut celebrar “els tres tombs”.

En aquest video trobareu totes les activitats que hem fet tot el dia de la festa- https://www.youtube.com/watch?v=zEuye3Y3nEs.

Pero, qui va ser Sant Antoni Abat?

Antoni Abat, també conegut com sant Antoni el Gransant Antoni del porquet o sant Antoni dels ases va ser un anacoreta i sant d’origen egipci. Va néixer en el si d’una família apoderada. En quedar-se orfe de ben jove, però, va repartir la seva fortuna entre les persones més necessitades i va iniciar una vida d’ermità. El 270, es retirà al desert, on passà la major part de la seva vida. La seva vida va estar marcada pels retirs espirituals, en llocs inhòspits per a aconseguir el model de vida que ell pretenia: oració, penitència, silenci, dejuni, rebuig dels plaers dels sentits… a la recerca de la perfecció espiritual de l’ànima.

Per què és el Patró dels Animals?

Les imatges de sant Antoni Abat van introduir molt primerenc un porc als peus del sant. Segons alguns autors aquest porc representa als dimonis que va ser capaç de sotmetre el sant. Unes altres de les moltes llegendes per a explicar la seva vinculació amb els animals,  parlen que el monjo es va trobar amb una truja i el seu xicotet porquet malalt i que el Sant els va beneir i els va curar. (https://7televalencia.com/perque-celebrem-sant-antoni/).

Video cedit per Josep Cases Llovet