ADVOCACIONS MARIANES A LA NOSTRA PARRÒQUIA

MARE DE DÉU DEL MIRACLE. Una antiga tradició balaguerina assegura que la Mare de Déu del Miracle fou trobada per una dona mora, que, per netejar-la, la posà a la bugada i veié  de seguida que, en comptes de lleixiu, rajava sang. Coneguda la meravella, la imatge fou portada en processó al temple parroquial i més tard se li alçà una església pròpia. El 27 d’agost de 1954, el Sant Pare Pius XII concedeix el privilegi de la Coronació canònica i una alegria nova s’escampa per la Ciutat, mentre les campanes són llançades al vol. El solemne acte tingué lloc el dia 30 de maig de l’any 1955.  És la copatrona de la nostra ciutat i la festa se celebra el segon diumenge d’octubre.

MARE DE DÉU D’ALMATÀ – Almatà diuen que era el nom d’una ciutat situada al monticle que protegeix l’actual Balaguer. Avui hi ha l’església del Sant Crist, anomenada antigament de Nostra Senyora d’Almatà, titular i patrona d’aquest temple.La Verge d’Almatà, que tenen en custòdia les monges del Sant Crist, es diu que formava part d’un altar portàtil dels Comtes d’Urgell. És una petita imatge de talla, probablement del segle XIII, d’uns vint-i-cinc centímetres d’alçada i és elegantíssima de proporcions. La seva festa se celebra el 8 de setembre, naixement de la Benaurada verge Maria.

MARE DE DÉU DE LES PARRELLES La imatge gòtica de la Mare de Déu gairebé és l’únic testimoni que ens resta de l’antic convent del Trinitaris de les Parrelles, fundat el 1293 pel Comte d’Urgell Ermengol X. L’escultura pot ser del segle XIV, època en que el convent i l’església deurien ja estar acabats. Cal ressaltar la cinta amb els tres objectes que adornen el coll del Nen: un medalló amb una creu com la dels Trinitaris, una cornamenta de cérvol, recordant els orígens de l’Orde Trinitària i una bossa evocant la finalitat de l’Orde, la redempció dels captius. La imatge de 81 cm. d’alçada és de marbre i conserva part de la policromia en el rostre, cabells, cíngol i voravius. La Mare i el Fill miren amb tendresa cap a terra, això demostra que deurien estar en un lloc elevat. Presideix actualment el temple de Santa Maria. La seva festa el 15 d’agost, Assumpció de la benaurada Verge Maria.

MARE DE DÉU DE LES FRANQUESES.  A l’anomenada Horta baixa de Balaguer s’amaga una bellesa poc coneguda: el monestir cistercenc femení de Santa Maria de les Franqueses. Establert a les acaballes del segle XII, va ser una de les grans fundacions  monàstiques del comtat d’Urgell, i és una mostra més de l’esplendor del Cister a la Catalunya Nova. Al presbiteri, sobre una pilastra, presideix la Senyora d’aquest antic temple monacal: la Mare de Deu de les Franqueses, una preciosa talla moderna policromada que imita l’estil medieval. El segon diumenge de maig es fa  l’aplec.

LA DIVINA PASTORA – Prop de la ciutat de Balaguer, al costat de l’antic camí de Lleida i dalt d’un pujol, hi ha l’ermita de la Divina Pastora. Construïda l’any 1770, sofrí destroces en la guerra de la Independència i en la guerra civil del 1936-39. Reconstruïda el 1949 s’hi celebra l’aplec el segon diumenge de Pasqua. 

Dipòsit Legal: L – 462  – 2012