Dimarts dia 10 de març, l’Arquebisbe d’Urgell Joan-Enric Vives va impartir una conferència a la Sala d’actes de la Parròquia de Sta. Maria de Balaguer sobre el 25è. aniversari del Concili Provincial Tarraconense de 1995. Acompanyat per l’Arxiprest de Noguera i Rector de Balaguer, Mn. Joan Pujol, així com pels preveres de l’Arxiprestat, i una bona quantitat de fidels, va desgranar la importància del Concili Provincial Tarraconense i la llum que projecta en el present de les Esglésies de la Tarraconense.

Va situar la celebració que enguany s’escau, descrivint aquell esdeveniment eclesial del Concili com un gran moment de comunió eclesial interdiocesana i alhora de sortida evangelitzadora. Venia a concretar l’acollida del gran moviment de reforma que fou el Concili ecumènic Vaticà II. Amb els seus quatre temes i les 170 resolucions, i el compromís sobre el Centre Català de Solidaritat (CECAS) que va prendre la Conferència Episcopal Tarraconense.

Va consistir a interrogar-se sobre què demanava l’Esperit Sant a les Esglésies que fan camí a Catalunya. Va desgranar tota una sèrie de reptes actuals que al cap de 25 anys s’han anat forjant i va subratllar com el Concili Provincial Tarraconense fon un gran esforç d’evangelització i de sinodalitat amb treball en comú per part de bisbes, preveres, diaques i fidels laics -201 membres- en consonància amb el que el Papa Francesc ha determinat que sigui el Sínode de l’any 2022: “Per una Església sinodal: comunió, participació i missió.”