La nit del 3 de març tingué lloc la primera conferència quaresmal del present any 2020. L’encarregada d’obrir aquest cicle de preparació per celebrar la Pasqua fou al Dra. Montserrat Esquerda, qui és l’actual presidenta del Comissió de Deontologia del Consell de Col·legis de metges de Catalunya.

La seva ponencia portava com a titòl: Com afrontar la mort i com acompanyar el malalt en aquests moments. A la qual presentà les següents idees:

Hem passat de viure una mort integrada a l’interior de la família a Viure la mort d’una manera distant i fins i tot amagada. Ho demostra el fet que vivim als enterraments,  ja que en molts casos no arribem ni a veure ni fèretre del difunt i si es veu, ho és d’una forma disimulada.

Per una altra banda, presentà el fet de que als nostres dies, hem passat d’oferir poc a final de la vida de les persones, a tindre un món d’Eines clíniques i psicològiques per acompanyar aquestes situacions. El perill d’oferir tantes opcions és caure en la temptació de fer anar totes aquestes opcions. Això serà caure en un encarniçament mèdic. És molt important tindré clar que el objectiu de la medicina és afavorir la vida i no el de treure la mort.